Skočiť na hlavný obsah

KLENOTY Z TERCHOVEJ ~ filmové rozprávanie Ondreja Dema

Film Milana Kosca.

Uvádzame ako poctu Ondrejovi Demovi, ktorý 19.12.2020 odišiel vo veku 93 rokov do folklórneho neba.

Ondrej Demo.

Významný slovenský etnomuzikológ, rozhlasová legenda, organizátor, hudobník, optimista, vitálny folklorista, publicista, člen slovenských i medzinárodných porôt folklórnych súťaží, vedec, doktor filozofie, kandidát vied.

Vyštudoval na Hudobnej katedre Vysokej školy pedagogickej v Bratislave. Takmer 40 rokov pracoval v Československom/Slovenskom rozhlase. Pozoruhodná bola najmä jeho autorská, moderátorská a redaktorská práca v rámci cyklu Z klenotnice ľudovej hudby, ktorý obohatil rozhlasový archív o tisícky záznamov autentických slovenských ľudových piesní a zvykov.

Spolupracoval s filmovým dokumentaristom a režisérom Martinom Slivkom. Vytvoril projekt medzinárodnej rozhlasovej súťaže Prix de musique folklorique de Radio Bratislava.

Stál pri zrode Orchestra ľudových nástrojov Bratislavského rozhlasu a stal sa jeho prvým umeleckým vedúcim. Bol umeleckým vedúcim a zbormajstrom Speváckeho zboru Jána Pavla II vo Vajnoroch.

Autor a režisér mnohých programov na folklórnych festivaloch vo Východnej, v Detve i na Myjave.

V Terchovej zaznamenal desiatky hudobných nahrávok a spolu s Rudolfom Patrnčiakom bol dramaturgom štvrtkového večerného programu medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni.

Získal mnoho ocenení, napríklad Cenu Ministra kultúry SR za celoživotný prínos v oblasti hudobného folklóru.

Ondrej Demo je nositeľ čestného občianstva obce Terchová.